Zdrowe syropy owocowe są chętnie spożywane przez dzieci i dorosłych jako dodatek do herbaty czy po prostu świetny, wartościowy napój do rozcieńczenia z wodą. To doskonała alternatywa dla słodzonych czy gazowanych napojów, które są obecnie plagą wśród dzieci i młodzieży. Zdrowe soki to również doskonały sposób na zatrzymanie lata: jego smaku, zapachu czy kolorów.
Zdrowe syropy owocowe – właściwości
Od zarania dziejów wiadomo, że owoce są bogatym źródłem witamin i innych cennych związków. Medycyna ludowa od tysięcy lat stosuje ekstrakty czy soki owocowe do leczenia różnych dolegliwości. Owoce znajdują też szerokie zastosowanie w kosmetologii. Syropy owocowe są bardzo bogate w witaminę C, potas oraz kwas foliowy. Posiadają właściwości antyoksydacyjne, czyli są przeciwutleniaczami zwalczającymi wolne rodniki. To szczególnie ważne w przypadku troski o piękną i promienną cerę.
Regularne spożywanie syropów owocowych wspomaga pracę układu odpornościowego, sercowo-naczyniowego, pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Domowe apteczki pełne są zdrowych soków, które są pierwszym orężem do walki z infekcjami. Mowa tu o soku malinowym, z aronii czy czarnego bzu.
Bio syropy owocowe – na co zwrócić szczególną uwagę?
Naturalne syropy owocowe składają się tylko i wyłącznie z soku i cukru (cukier pełni funkcję naturalnego konserwantu). Gotuje się je długo na wolnym ogniu, dzięki czemu ich konsystencja jest gęsta i są niezwykle aromatyczne.
Niestety półki sklepowe uginają się pod ciężarem wysoko przetworzonych soków i syropów owocowych, które są zdrowe tylko z opisu, jaki możemy zobaczyć na etykiecie. Ogromna ilość cukru, sztucznych barwników i środków konserwujących sprawiają, że syropy owocowe dostępne w marketach to prawdziwy śmietnik i zagrożenie dla naszego zdrowia. Dobrą praktyką jest czytanie składu produktu na etykiecie. Jak tylko znajdziemy tam substancje z oznaczeniem E możemy mieć pewność, że syrop lub sok został wyprodukowany na skalę przemysłową i jest wzbogacony szkodliwymi substancjami konserwującymi i barwiącymi.
Zdrowe syropy owocowe najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną lub przygotować je samodzielnie. Zdrowe soki własnej roboty to prawdziwy rarytas. I wcale nie trzeba być wykwalifikowaną gospodynią domową, aby stworzyć pyszne, zdrowe i kolorowe bio syropy owocowe.